uwagi przyrodnicze: Łasice

Jeśli podoba ci się ten artykuł, na pewno pokochasz książkę Eda Robinsona 2018, Nature Notes from Maine, która zawiera wiele opowieści o dzikiej przyrodzie na tej stronie, nowe historie oraz wspaniałe zdjęcia i rysunki tuszem. Kliknij tutaj po szczegóły.

by Ed Robinson

Long-tailed-Weasel-from-int

prognoza wezwała do temperatur znacznie poniżej zera, a drewniana skrzynia w mojej kabinie musiała się zakończyć. Chwytając mój nośnik drewna, udałem się do drewna. Po umieszczeniu pierwszego dużego kawałka klonu w nosidełku, spojrzałem wstecz na drewnianą Pile i znalazłem się twarzą w twarz z małym, eleganckim stworzeniem z płonącymi czarnymi oczami. Kilka sekund Zajęło mi wyzdrowienie z zaskoczenia i rozpoznanie mojego Challengera jako łasicy, pięknej w luksusowym zimowym płaszczu. Po krótkim spojrzeniu w dół, łasica wyskoczył z powrotem w drewnie, prawdopodobnie zirytowany, że przerwałem mu polowanie na smaczną mysz.

mój tytuł powyżej odnosi się do łasic w liczbie mnogiej, ponieważ Maine jest domem dla dwóch i prawdopodobnie trzech łasic. Mamy łasica długi ogon, do 18 ” długości, w tym ogon od pięciu do sześciu cali, i gronostaj, lub krótki ogon łasica, do 12 cali, w tym ogon cztery cale. Te łasice wahają się od 3 do 8 uncji w momencie dojrzałości. Jeszcze mniejszy kuzyn zwany najmniej łasica, znaleziony od Alaski do Pensylwanii i Południowego Nowego Jorku, nie jest uważany za żyjącego w naszym stanie.

ponieważ obserwacje łasic są na ogół ulotne, identyfikacja może być trudna. Samce są na ogół o 30-40 procent większe od samic. Tylko łasica długa i gronostaj mają czarny ogon, podczas gdy tylko gronostaj i łasica najmniejsza mają białe stopy. Określenie gronostaj było powszechnie używane na określenie każdej łasicy widzianej zimą z białą skórą, słynącej z używania w szatach europejskiej szlachty.

Łasice należą do zróżnicowanej rodziny Mustelidae, która obejmuje szereg ciekawych ssaków-łasice, Stony, fretki, norki, skunksy, wydry, kuny, Rybaki, borsuki i rosomaki. Wspólną cechą wszystkich jest obecność gruczołów zapachowych odbytu, które wytwarzają ostry płyn używany do dozowania markerów terytorialnych, takich jak pnie i skały, oraz do samoobrony, gdy zwierzęta są zagrożone. Mogę zaświadczyć o ostrym nieprzyjemnym zapachu gruczołów zapachowych łasicy, które przebiły jeden wiele lat temu podczas przetwarzania futer z mojej dziecięcej trapliny. Niestety stało się to w piwnicy mojego rodzinnego domu, tuż pod otwartym rejestrem podłogi, która niosła ciepłe powietrze na górze. Powiedzmy, że byłam persona non grata przez kilka dni po tym poślizgu noża!

Wiele osób, nawet tych, którzy spędzają dużo czasu na świeżym powietrzu, nigdy nie widziało łasicy. Częściowo wynika to z faktu, że łasice są dobrze przystosowane do polowań w nocy, gdy ich preferowane gatunki zdobyczy są najbardziej aktywne. Ponadto, biorąc pod uwagę ich niewielkie rozmiary, łasice są nieśmiałe, wolą kręcić się wokół kamiennych ścian, stosów szczotek, starych fundamentów i Nor zwierzęcych w obszarach ciężkiej roślinności, gdzie myszy, norniki, ryjówki i szczury stanowią zdecydowaną większość ich diety. Łasice są również znane z zabijania królików, wiewiórek, robaków, węży, owadów i ptaków. Ich zdolność do zabijania wielu kurczaków w ciągu jednej nocy nie spodobała się rolnikom, przynajmniej w dawnych czasach, gdy wiele wiejskich domów miało kurnik na tyłach. Powiedzmy, że nazywanie kogoś łasicą nie jest ogólnie uważane za komplement!

jednak te opływowe stworzenia są piękną i istotną częścią naszego naturalnego świata. Są jednymi z najbardziej przystosowalnych stworzeń na ziemi, żyjącymi na kilku kontynentach i w szerokim zakresie klimatów od naszego głębokiego południa po Arktykę. Ich cykl rozrodczy obejmuje dziewięć miesięcy, przy czym do 10 młodych rodzi się w kwietniu lub maju. Samica (czasami nazywana „jill”) utrzymuje małe szczenięta w swojej norze wyłożonej futrem, piórami i roślinnością. Odstawione od mleka w ciągu kilku tygodni szczenięta stają się niezależne jesienią, kiedy muszą znaleźć własny asortyment i radzić sobie sami. Przy bardzo wysokim metabolizmie (tętno może przekraczać 400 uderzeń na minutę), łasice mogą spożywać do 1/3 swojej wagi dziennie, co czyni je aktywnymi i skutecznymi drapieżnikami gatunków, które mogą łatwo nadmiernie zaludnić, jeśli nie są kontrolowane.

Łasice żyją w trudnym świecie, gdzie stają się łupem Raptorów, lisów, psów, kotów i niektórych ich większych kuzynów. Ich długość życia wynosi tylko cztery do pięciu lat, więc polują długo i ciężko w pełni wykorzystać swój ograniczony czas na Ziemi. Biorąc pod uwagę rozmiar i kształt łasicy, ucieczka do małych dziur jest ich najlepszą obroną, ale jeśli zostanie osaczona, łasica jest w stanie wytrzymać dobrą walkę z silnym, żylastym ciałem i bardzo ostrymi zębami. Niezależnie od tego, czy widzisz je w letniej opaleniźnie z białym brzuchem, czy w grubym, błyszczącym zimowym płaszczu lśniącej bieli, będziesz miał szczęście za pierwszego lub następnego, gdy napotkasz jedną z tych smukłych małych dynamos.

luty 2014

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.