Naturalne składniki: beta-karoten-Color Maker

Beta-karoten, jako składnik roślin, był używany od wieków, aby zapewnić żółty do pomarańczowego koloru żywności i kosmetyków. Beta-karoten jest prawdopodobnie najbardziej znanym z największej rodziny pigmentów wytwarzanych przez naturę, karotenoidów. Chociaż obfite i ekstrahowalne z różnych źródeł, beta-karoten wykorzystywany przez przemysł kolorystyczny jest wytwarzany syntetycznie. Jest to stosunkowo nowy rozwój, z produkcją komercyjną rozpoczynającą się około 1954 roku. Ta forma beta-karotenu, a także kantaksantyna i APO-8′-karotenal podobnie zsyntetyzowane, są dozwolone do stosowania jako dodatki barwne w USA i Europie i są zwykle określane jako „identyczne z naturą.”

właściwości

wszystkie karotenoidy są nierozpuszczalne w wodzie i prawie nierozpuszczalne w oleju. Niemniej jednak, poprzez formułowanie, formy handlowe są dostępne do barwienia prawie każdego produktu wymagającego koloru żółtego do żółto-pomarańczowego do czerwonego. Standardową formą dyspergowalną w oleju jest mikronizowana zawiesina zawierająca 30% beta-karotenu, łatwo rozpuszczalnego w gorącym oleju / tłuszczu. Standardową formą rozpuszczalną w wodzie jest emulgowanie skrobią lub żelatyną, dostępne w 1% lub 10% w postaci cieczy lub proszku. Wybór odpowiedniej formy zależy od wymaganej ilości dyspersji i / lub wymaganej stabilizacji.

wszystkie karotenoidy są podatne na utlenianie i nieco na działanie światła. Stosowanie przeciwutleniaczy, takich jak tokoferole lub witamina C, może zmniejszyć utratę trwałości koloru wizualnego. Zmiany pH nie wpływają na odcień. Beta-karoten ma dobrą stabilność do ogrzewania poniżej 100°C. Beta-karoten jest dostępny koszerny i posiada certyfikat halal.

zastosowanie

znalazł zastosowanie w produktach żółto-żółto-pomarańczowych, które nie wymagają przejrzystości. Annatto, kurkuma i szafran mogą być dostosowane do naśladowania barwy beta-karotenu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.