Karibu

znajdujące się

Karibu lub renifery znajdują się w krajach północnych, takich jak Kanada, Rosja, Grenlandia, Finlandia, Norwegia i Szwecja. Można je również znaleźć w stanie Alaska.

nazywane są Karibu w Ameryce Północnej, a renifery w krajach europejskich.

dieta

dieta Karibu zmienia się wraz ze zmianami pór roku. Latem, kiedy roślinność jest bardziej obfita, Karibu będzie żywił się różnymi roślinami, w tym liśćmi wierzby. W okresie zimowym Caribou będzie używać kopyt do kopania przez śnieg, aby dostać się do mchu i innych porostów, które leżą pod powierzchnią Arktyki.

siedlisko

Karibu są zwierzętami wędrownymi i są znane z masowych migracji przez tundrę w poszukiwaniu pożywienia. Karibu są dobrze przystosowane do życia w tundrze z grubym futrem i skórą, które umożliwiają im wejście do lodowatych rzek podczas migracji. Kopyta Karibu są szerokie, aby pomóc w utrzymaniu go na powierzchniach takich jak błoto i śnieg, a szerokie kopyta również pomagają Karibu kopać i pływać.

Rozmiar

Kobieta Karibu waży około 200 funtów i może ważyć zaledwie 180 funtów jako dorośli. Mężczyźni ważą średnio około dwa razy więcej, ale mogą ważyć nawet 600 funtów. Karibu stojak od 35-55 cali na ramieniu.

opis

zarówno samce, jak i samice mają poroże i zrzucają poroże o różnych porach roku. Starsze samce tracą swoje po okresie godowym, a samice latem.

rozmnażanie

okres godowy, czyli koleina, występuje jesienią. Sezon wycielenia odbywa się wiosną, kiedy samica rodzi jedno cielę. W bardzo rzadkich przypadkach mogą urodzić bliźniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.