Jak przywrócić ustawienia fabryczne telefonu z Androidem

Jeśli w telefonie występują problemy z aktualizacją lub występuje usterka uniemożliwiająca uruchomienie urządzenia, możesz przywrócić ustawienia fabryczne, przechodząc w tryb odzyskiwania. Na wysokim poziomie możesz przejść do trybu odzyskiwania, naciskając jednocześnie przyciski zwiększania głośności i zasilania.

proces różni się nieznacznie w zależności od używanego urządzenia, co zobaczymy później. Zanim przejdziemy do resetu za pomocą odzyskiwania, musisz wiedzieć o trybie bezpieczeństwa o nazwie Factory Reset Protection.

Google wdrożyło ochronę przed przywróceniem ustawień fabrycznych (FRP) kilka lat temu, a funkcja jest teraz standardem we wszystkich telefonach z systemem Lollipop i wyżej. Zasadniczo FRP zapewnia, że ktoś nie może po prostu przywrócić ustawień fabrycznych utraconego lub skradzionego telefonu i skonfigurować go jako nowy, uruchamiając go w trybie odzyskiwania. Tryb ten wymaga zalogowania się na konto Google powiązane z urządzeniem po przywróceniu ustawień fabrycznych. Jeśli nie, nie będzie w stanie kontynuować konfiguracji.

w oparciu o to, co napotkałem, FRP uruchamia się po zresetowaniu urządzenia w trybie odzyskiwania i nie stanowi problemu podczas resetowania za pomocą ustawień. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tej funkcji i jak to działa, powinieneś spojrzeć na ten doskonały artykuł na ten temat:

więc jeśli chcesz sprzedać swoje urządzenie i rozważasz przywrócenie ustawień fabrycznych, lepszą opcją byłoby przejście przez wyżej wymienioną stronę ustawień. Jeśli nie możesz uruchomić urządzenia i potrzebujesz sposobu resetowania danych, możesz przejść do trybu odzyskiwania. Teraz, gdy rozumiesz ryzyko, oto jak zresetować telefon za pomocą trybu odzyskiwania.

Jak przywrócić ustawienia fabryczne w trybie odzyskiwania na telefonie Pixel/Android One

  1. Jeśli telefon jest włączony, wyłącz go.
  2. przytrzymaj przyciski Power i Volume down. Zamiast uruchamiać się normalnie, zobaczysz „Start” w strzałce skierowanej na przycisk zasilania. Tutaj można użyć przycisków głośności do przewijania i przycisk zasilania, aby wybrać opcję.
  3. naciśnij przycisk zmniejszania głośności, aż podświetlisz tryb odzyskiwania.
  4. naciśnij przycisk zasilania, aby uruchomić tryb odzyskiwania.
  5. gdy telefon się przeładuje, powinieneś zobaczyć ekran z napisem „brak polecenia” z robotem z Androidem w niebezpieczeństwie. Naciśnij i przytrzymaj przyciski zasilania i zwiększania głośności razem, aby załadować tryb odzyskiwania.
  6. korzystając z przycisków głośności, aby przewijać menu, zaznacz opcję Wyczyść dane/Przywróć ustawienia fabryczne.
  7. naciśnij przycisk zasilania, aby wybrać.
  8. Podświetl i wybierz tak, aby potwierdzić reset.
  9. Po zakończeniu resetu zostaniesz przekierowany z powrotem do tego samego menu trybu odzyskiwania. Naciśnij przycisk zasilania, aby wybrać Uruchom ponownie system teraz.

Twój telefon włączy się i zostanie zresetowany do ustawień fabrycznych. Telefon uruchomi się ponownie i będziesz musiał ponownie przejść proces konfiguracji, zanim będziesz mógł przywrócić dane.

Jak przywrócić ustawienia fabryczne w trybie odzyskiwania na telefonie Samsung

  1. Jeśli telefon jest włączony, wyłącz go.
  2. przytrzymaj jednocześnie przyciski zasilania i zwiększania głośności. Powinieneś zobaczyć logo Samsung, a następnie ekran „Instalowanie aktualizacji systemu”.
  3. po kilku sekundach na ekranie powinien pojawić się komunikat „Brak polecenia”. Odczekaj 10 do 15 sekund na tym ekranie, a urządzenie przejdzie w tryb odzyskiwania.
  4. Użyj przycisków głośności, aby przewijać menu i przycisk zasilania, aby dokonać wyboru.
  5. Podświetl Wyczyść dane / Przywróć ustawienia fabryczne.
  6. naciśnij przycisk zasilania, aby wybrać.
  7. Podświetl i wybierz tak, aby potwierdzić reset.
  8. Po zakończeniu resetu zostaniesz przekierowany z powrotem do tego samego menu trybu odzyskiwania. Naciśnij przycisk zasilania, aby wybrać Uruchom ponownie system teraz.

Twój telefon włączy się i zostanie zresetowany do ustawień fabrycznych. Następnym razem, gdy włączysz telefon, przejdziesz przez proces wstępnej konfiguracji, tak jakby był to zupełnie nowy telefon. Po skonfigurowaniu możesz przywrócić dane z dowolnego miejsca, w którym zostały zarchiwizowane.

jak wspomniano wcześniej, jeśli resetujesz telefon w trybie odzyskiwania, funkcja przywracania ustawień fabrycznych zostanie uruchomiona, jeśli jeszcze nie usunąłeś kont Google z urządzenia. Jeśli więc sprzedajesz swoje urządzenie, upewnij się, że usunąłeś konta Google i zablokowałeś zabezpieczenia ekranu, zanim wykonasz twardy reset w trybie odzyskiwania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.