Přírodní Složky: Beta-Karoten – Color Maker

Beta-karoten, jako součást rostliny, byl používán po staletí poskytují žluté až oranžové barvy do potravin a kosmetiky. Beta-karoten je pravděpodobně nejznámější z největší rodiny pigmentů produkovaných přírodou, karotenoidy. Ačkoli bohatý a extrahovatelný z různých zdrojů, beta-karoten využívaný barevným průmyslem je vyroben synteticky. Jedná se o relativně nový vývoj, přičemž komerční výroba začíná kolem roku 1954. Tato forma beta-karoten, stejně jako kanthaxanthin a apo-8′-karotenalu podobně syntetizovány, jsou povoleny pro použití jako barevné přísady v USA a Evropě a jsou obvykle odkazoval se na jako „přírodně identické.“

Vlastnosti

Všechny karotenoidy jsou nerozpustné ve vodě a téměř nerozpustné v oleji. Nicméně, prostřednictvím formulace, komerční formy jsou k dispozici pro barvení téměř jakéhokoli produktu vyžadujícího žlutou až žlutooranžovou až červenou barvu. Standardní olej dispergovatelná forma je mikronizovaná suspenze obsahující 30% beta-karotenu, snadno rozpustná v horkém oleji / tuku. Standardní ve vodě rozpustná forma je Emulgace se škrobem nebo želatinou, dostupná v 1% nebo 10% a jako kapalina nebo prášek. Výběr vhodného formuláře bude záviset na požadovaném množství disperze a / nebo požadované stabilizaci.

všechny karotenoidy jsou citlivé na oxidaci a poněkud na světlo. Použití antioxidantů,jako jsou tokoferoly nebo vitamín C, může snížit ztrátu vizuální barvy. Odstín není ovlivněn posuny pH. Beta-karoten má dobrou stabilitu při zahřátí na méně než 100°C. Beta-karoten je k dispozici košer a Halal certifikovaný.

Aplikace

našel využití v žluté až žluto-oranžové produktů vyžaduje jasnost. Annatto, kurkuma a šafrán lze přizpůsobit tak, aby napodobovaly odstín beta-karotenu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.