Natuurlijke ingrediënten: bèta-caroteen-Color Maker

bèta-caroteen, als bestanddeel van planten, wordt al eeuwenlang gebruikt om voedingsmiddelen en cosmetica een gele tot oranje kleur te geven. Beta-caroteen is waarschijnlijk de bekendste van de grootste familie van pigmenten geproduceerd door de natuur, de carotenoïden. Hoewel overvloedig en extraheerbaar uit verschillende bronnen, wordt de bèta-caroteen gebruikt door de kleurenindustrie synthetisch gemaakt. Dit is een relatief nieuwe ontwikkeling, met commerciële productie vanaf ongeveer 1954. Deze vorm van beta-caroteen, evenals canthaxanthine en apo-8′-carotenal op soortgelijke wijze gesynthetiseerd, zijn toegestaan voor gebruik als kleuradditieven in de VS en Europa en worden meestal aangeduid als “natuur-identiek.”

eigenschappen

alle carotenoïden zijn onoplosbaar in water en bijna onoplosbaar in olie. Niettemin, door middel van formulering, commerciële vormen zijn beschikbaar voor het kleuren van bijna elk product dat een geel tot geel-oranje tot rode kleur. Een standaard olie-dispergeerbare vorm is een gemicroniseerde suspensie met 30% beta-caroteen, gemakkelijk oplosbaar in hete olie/vet. De standaard in water oplosbare vorm is een emulgering met zetmeel of gelatine, verkrijgbaar bij 1% of 10% en als vloeistof of poeder. De keuze van de juiste vorm hangt af van de vereiste hoeveelheid dispersie en/of de vereiste stabilisatie.

alle carotenoïden zijn gevoelig voor oxidatie en enigszins licht. Gebruik van antioxidanten zoals tocoferolen of vitamine C kan verminderen houdbaarheid verlies van visuele kleur. De tint wordt niet beïnvloed door Ph-verschuivingen. Beta-caroteen heeft een goede stabiliteit om minder dan 100°C Te verwarmen. Beta-caroteen is Koosjer en halal gecertificeerd.

Application

Het is gebruikt in geel tot geeloranje producten waarvoor geen duidelijkheid nodig is. Annatto, kurkuma en saffraan kunnen worden afgestemd op de tint van beta-caroteen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.