Lemur

“ lemuři se vyskytují pouze na Madagaskaru.“

lemuři jsou drobné druhy primátů, které se vyskytují pouze na jedné skupině ostrovů: Madagaskar a Ostrovy Comoro. To z nich dělá jednu z nejohroženějších skupin zvířat na zemi. Mají drobná těla s dlouhými, tenkými ocasy. Na ostrovech žije přes 100 druhů.

Lemur fakta

  • jejich vědecké jméno znamená duch, nebo duch mrtvých, kvůli jejich bílé tváře a velké, kulaté oči.
  • v minulosti se tito tvorové mohli plavit na Madagaskaru na“ vorech “ vegetace.
  • Existuje více než 100 druhů lemurů na Madagaskaru a okolních ostrovů, včetně šedé myši a ring-tailed lemur.
  • aye-aye je unikátní druh, který používá svůj dlouhý prostřední prst strkat nos housenky a červy zevnitř stromů.
  • lemuři jsou jedním z mála druhů zvířat, které žijí v matriarchální společnosti, přičemž jedna samice vede oddíl.

Lemur vědecký název

jejich vědecké jméno lemur je latinské slovo, které znamená “ duchové, spector mrtvých.“Je to způsobeno jasně bílými tvářemi těchto tvorů, velkými očima a nočními zvyky.

různé druhy mají různé vědecké názvy. Například vědecké jméno lemura s kruhovým ocasem je Lemur catta, kde catta znamená „kočka“. Jiný druh, šedá myš (nebo menší myš) lemur, má vědecký název Microcebus murinus. Toto jméno znamená “ šedá, malá, dlouhosrstá opice.“

Lemur Vzhled

malé druhy primátů, lemurů jsou zvířata, která může růst o 3 cm až 28 cm dlouhý (kromě jejich ocasy) a váží kdekoli od méně než libra do 22 liber. Jejich ocasy mohou být mnohem delší než jejich těla a v průměru váží asi stejně jako kočka.

lemuři jsou liščí zvířata s úzkými tvářemi. Mají špičaté uši a malý, vlhký nos. Jejich prsty jsou přizpůsobeny pro uchopení stromů a ovoce a jejich ostré drápy jim pomáhají vylézt na stromy. Některé mají delší zadní nohy, postavené pro skákání z větve na větev. Na rozdíl od jiných druhů opic nemají lemuři prehensilní ocasy.

vzhled se velmi liší; jejich srst může být šedá, hnědá nebo černá. Mohou být plné barvy, nebo mají rysy jako prstencové ocasy nebo bílé vzory. Zdaleka nejznámějším druhem je lemur s kruhovým ocasem. Pojmenovaný pro svůj kroužkovaný černobílý ocas, tito lemuři mají černou kůži, široké hnědé oči, a šedé kabáty. Menší myš lemur, nebo šedá myš lemur, má červenohnědou srst a, jak název napovídá, vypadá trochu jako myš. Menší myší lemur je jedním z nejmenších druhů lemurů.

Jeden velmi unikátní druh lemura, tzv. jo-jo, je malé hnědé stvoření, známý pro jeho orb-jako oči a dlouhý, chápavý prostřední prst. Pomocí tohoto prstu vykopává housenky z děr ve stromech a větvích.

Lemur izolovaných na bílém pozadí

Lemur Chování

Tito tvorové tráví většinu svých dní létání mezi stromy, na vyhlídkovou pro jídlo. Žijí ve skupinách zvaných “ vojáci.“Tyto skupiny mohou být až 6 zvířat nebo až 30. Skupina neustále hledá své členy a pomocí poplašných volání se navzájem upozorňují na nebezpečí. Tato volání se mohou lišit v závislosti na druhu-některé hovory zní jako kočka (prstencovitá), některé jako cvrlikání (myš) a jiné jako chrochtání (hnědá).

tito tvorové jsou jedineční v tom, že žijí v matriarchální společnosti — jedna dominantní žena obvykle vede skupinu. Rozhodne se, kde skupina spí a jí. Tato zvířata jsou lépe přizpůsobena pro noční život, což je důvod, proč mají tak velké oči. Spí v hnízdech z listů nebo ve vidlicích stromů.

druh s kruhovým ocasem je mezi těmito primáty jedinečný, protože jsou většinou obyvateli země. Jsou to jediné druhy, o nichž je známo, že mají prstencové ocasy, které používají pro komunikaci. Vysoký ocas může upozornit ostatní na nebezpečí, a to i v hustých lesích. Označují také své území pomocí škrábanců na stromech a také pachovým označením oblasti.

Lemur Habitat

Madagaskar a ostrovy kolem něj jsou velmi izolované místo, význam, druhy, tam vyvíjela bez vnějšího vlivu. Říká se, že lemuři se možná plavili na Madagaskar z pevniny a vyvinuli se tam. Madagaskar je ostrov s velkým množstvím biologické rozmanitosti, a mohou různá stanoviště pro tyto tvory obývat. Některé oblasti jsou bažinaté, jiné suché. Některé jsou hornaté a jiné zalesněné. Obecně raději žijí na stromech. Ale každý druh se vyvinul speciálně tak, aby se vešel do výklenku svého stanoviště na Madagaskaru a na ostrovech Comoro.

Lemur dieta

větší druhy jsou obecně býložravci. Preferují listy, ovoce, květiny, kůru a mízu stromů. Menší druhy se stávají všežravějšími, chowing dolů na hmyz, stejně jako ovoce a listy. Někdy se dokonce rozhodnou jíst ptačí vejce nebo malé ptáky sami.

Lemur predátoři a hrozby

největším predátorem Madagaskaru je fossa, příbuzný mongoose, který se živí mnoha různými druhy, které žijí na ostrově. Lemuři se navíc mohou stát kořistí létajících harrier jestřábů a boa constrictors.

ztráta stanovišť představuje obrovskou hrozbu pro všechny druhy na Madagaskaru a lemur není výjimkou. Nelegální odlesňování a těžba ohrožených druhů lemur, s 17 s vyhynula, protože lidé přijeli na Madagaskar před více než 2000 lety. Lov také ubližuje těmto populacím. Invazivní druhy, jako jsou psi a kočky, které s sebou lidé přivezli na Madagaskar, jsou také hrozbou a obecně narušují křehký ekosystém ostrova.

jako druh se liší od zranitelných až kriticky ohrožených.

reprodukce lemurů, děti a životnost

samci budou během páření cítit značku a hádat se o ženy. U některých druhů jsou ženy plodné pouze jeden den z celého roku. Většina produkuje pouze jedno dítě za sezónu,ale některé vrhy mohou být velké jako 6 mladý. Většina období těhotenství trvá mezi 2 a 5 měsíci.

mladí lemuři jsou známí jako štěňata a obvykle se drží svých matek prvních několik týdnů života. U některých druhů, jako jsou menší lemuři myší, nejsou děti dostatečně silné, aby se udržely, a musí být přenášeny. Brzy mláďata stoupají z břicha dozadu. Po třech až čtyřech měsících jsou mláďata schopna chodit a stoupat sama a již se nemusí držet svých matek.

některé druhy zaujímají jiný přístup: první měsíc matky skrývají své mladé ve velkých hromadách listů, zatímco jdou na krmivo. To umožňuje mladým zůstat skryti. Jakmile skončí první měsíc života, mladí jsou příliš zvědaví a aktivní, aby zůstali na místě.

lemuři se obvykle pěstují po dosažení 1,5 roku věku. Někteří mohou žít až 30 let, ale to se liší v závislosti na druhu.

Dítě lemur

Lemur Populace

Obyvatelstvo značně lišit mezi druhy v závislosti na jejich stav z hlediska ochrany. Odhaduje se, že jeden druh, známý jako severní sportovní lemur, zbývá pouze 18 žijících jedinců. Pouze 8% lemurů je klasifikováno jako “ nejmenší zájem.“Všechny ostatní druhy zaznamenaly pokles populace v důsledku mnoha hrozeb pro biologickou rozmanitost Madagaskaru.

lemuři v Zoo

lemuři Kroužkovití jsou nejčastější odrůdou nalezenou v zoologických zahradách. Zoo v San Diegu má pět druhů, včetně lemurů černých a modrookých. Dalšími zoologickými zahradami, které chovají lemury a podporují ochranu, jsou Zoo Akron v Ohiu, a Zoo Jacksonville a Zoo Neapol na Floridě.

Zobrazit všech 24 zvířat, která začínají L

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.