Természetes összetevők: béta-karotin-Színkészítő

A béta-karotint, mint a növények összetevőjét, évszázadok óta használják, hogy sárga-narancssárga színt biztosítsanak az élelmiszereknek és a kozmetikumoknak. A béta-karotin valószínűleg a legismertebb a természet által termelt pigmentek legnagyobb családja, a karotinoidok közül. Bár bőséges és extrahálható különböző forrásokból, a béta-karotin által használt színipar készül szintetikusan. Ez egy viszonylag új fejlesztés, a kereskedelmi termelés 1954 körül kezdődik. A béta-karotin, valamint a hasonlóan szintetizált canthaxantin és apo-8′-karotin ezen formája színes adalékanyagként használható az Egyesült Államokban és Európában, és általában “természetazonosnak” nevezik.”

tulajdonságok

minden karotinoid vízben és olajban szinte oldhatatlan. Ennek ellenére a megfogalmazás révén kereskedelmi formák állnak rendelkezésre szinte minden olyan termék színezésére, amely sárga-sárga-narancssárga-piros színt igényel. A standard olajban diszpergálható forma egy mikronizált szuszpenzió, amely 30% béta-karotint tartalmaz, forró olajban/zsírban könnyen oldódik. A szokásos vízoldható forma keményítővel vagy zselatinnal történő emulgeálás, amely 1% vagy 10% – ban, folyadék vagy por formájában kapható. A megfelelő forma kiválasztása a szükséges diszperzió mennyiségétől és / vagy a szükséges stabilizációtól függ.

minden karotinoid érzékeny az oxidációra és némileg a fényre. Az antioxidánsok, például a tokoferolok vagy a C-vitamin használata csökkentheti a vizuális szín eltarthatóságát. A színárnyalatot nem befolyásolja a pH-váltás. A béta-karotin jó stabilitással rendelkezik, hogy kevesebb, mint 100 cc-t melegítsen.a béta-karotin elérhető kóser és halal tanúsítvánnyal.

alkalmazás

a sárga-narancssárga termékekben nem igényel egyértelműséget. Annatto, kurkuma és sáfrány lehet szabni, hogy utánozzák a béta-karotin színárnyalat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.