Puoliapinaa

”Puoliapinaa tavataan ainoastaan Madagaskarilla.”

puoliapinat ovat pieniä kädellislajeja, joita tavataan vain yhdellä saariryhmällä: Madagaskarilla ja Komorojen saarilla. Tämä tekee niistä yhden maailman uhanalaisimmista eläinryhmistä. Niillä on pienet vartalot, joissa on pitkät, ohuet pyrstöt. Saarilla elää yli 100 lajia.

Lemur Facts

  • niiden tieteellinen nimi tarkoittaa aavetta eli kuolleiden henkeä, johtuen niiden valkoisista kasvoista ja suurista, pyöreistä silmistä.
  • aiemmin nämä otukset ovat saattaneet kellua Madagaskarille kasvillisuuden ”lautoilla”.
  • Madagaskarilla ja sitä ympäröivillä saarilla elää yli 100 puoliapinalajia, muun muassa harmaahiiri ja rengashäntämaki.
  • ai-ai on ainutlaatuinen laji, joka käyttää pitkää keskisormeaan toukkien ja matojen urkkimiseen puiden sisältä.
  • puoliapinat ovat yksi harvoista matriarkaalisessa yhteiskunnassa elävistä eläinlajeista, jossa yksi naaras johtaa joukkoa.

Lemurin tieteellinen nimi

heidän tieteellinen nimensä lemur on latinan kielen sana, joka tarkoittaa ”aaveita, kuolleiden spektoria.”Tämä johtuu näiden luontokappaleiden kirkkaanvalkoisista kasvoista, suurista silmistä ja yöllisistä tavoista.

eri lajeilla on erilaiset tieteelliset nimet. Esimerkiksi rengashäntämakin tieteellinen nimi on puoliapina catta, missä catta tarkoittaa ”kissaa”. Toinen laji, harmaahiiri (tai pienempi hiiri) Maki, on tieteellinen nimi Microcebus murinus. Nimi tarkoittaa ” harmaata, pientä, pitkähäntäistä apinaa.”

Puoliapinan ulkonäkö

pieni kädellislaji, puoliapinat ovat eläimiä, jotka voivat kasvaa noin 3 tuumaa-28 tuumaa pitkiksi (ilman häntäänsä) ja painaa alle kilosta 22 paunaan. Niiden pyrstö voi olla paljon ruumista pidempi, ja ne painavat keskimäärin suunnilleen yhtä paljon kuin kissa.

puoliapinat ovat kettua muistuttavia eläimiä, joilla on kapeat kasvot. Niillä on suipot korvat ja pieni, kostea nenä. Niiden sormet ovat sopeutuneet tarttumaan puihin ja hedelmiin, ja niiden terävät kynnet auttavat niitä kiipeämään puihin. Joillakin on pidemmät takajalat, jotka on rakennettu hyppäämään oksalta toiselle. Toisin kuin muilla apinalajeilla, puoliapinoilla ei ole esihensileetä häntää.

niiden ulkonäkö vaihtelee suuresti; niiden turkki voi olla harmaa, ruskea tai musta. Ne voivat olla yksivärisiä, tai niillä on ominaisuuksia, kuten rengastetut hännät tai valkoiset kuviot. Ylivoimaisesti tunnistettavin laji on rengashäntämaki. Nämä puoliapinat ovat saaneet nimensä rengastetusta mustavalkoisesta pyrstöstään, ja niillä on musta iho, leveät ruskeat silmät ja harmaa Turkki. Pienehköllä hiirimakilla eli harmaahiirenmakilla on punertavanharmaa turkki ja nimensä mukaisesti se muistuttaa hieman hiirtä. Hiirimaki on yksi pienimmistä puoliapinalajeista.

eräs hyvin ainutlaatuinen puoliapinalaji, ai-ai, on pieni ruskea otus, joka tunnetaan pallomaisista silmistään ja pitkästä, esihensileestä keskisormestaan. Tällä sormella se kaivaa toukkia puiden ja oksien koloista.

valkoiselle taustalle eristetyt puoliapinat

puoliapinat käyttäytyvät

nämä otukset viettävät suurimman osan päivistään lentäen puiden lomassa etsien ruokaa. He elävät ryhmissä, joita kutsutaan ”joukoiksi.”Nämä ryhmät voivat olla niinkin pieniä kuin 6 eläintä tai jopa 30 suurta eläintä. Ryhmä huolehtii jatkuvasti jäsenistään, ja he käyttävät hälytyssoittoja varoittaakseen toisiaan vaarasta. Nämä puhelut voivat vaihdella lajista riippuen-jotkut puhelut kuulostavat kissamaisilta (rengashäntäisiltä), jotkut kuulostavat sirityksiltä (hiiriltä) ja jotkut murahteluilta (ruskeilta).

nämä olennot ovat ainutlaatuisia siinä mielessä, että ne elävät matriarkaalisessa yhteiskunnassa — yksi hallitseva naaras johtaa tyypillisesti ryhmää. Hän päättää, missä ryhmä nukkuu ja syö. Nämä eläimet ovat paremmin sopeutuneet yöelämään, minkä vuoksi niillä on niin suuret silmät. Ne nukkuvat lehdistä tehdyissä pesissä tai puiden haarukoissa.

rengashäntälaji on ainutlaatuinen näiden kädellisten joukossa, koska ne elävät enimmäkseen maassa. Ne ovat ainoita lajeja, joilla tiedetään olevan rengastetut pyrstöt, joita ne käyttävät viestintään. Korkealla pidetty häntä voi varoittaa muita vaarasta tiheässäkin metsässä. Ne merkitsevät reviirinsä myös puiden naarmuilla sekä alueen hajumerkinnöillä.

Puoliapinan elinalue

Madagaskar ja sitä ympäröivät saaret ovat hyvin eristyksissä, eli laji kehittyi siellä ilman ulkopuolista vaikutusta. Sanotaan, että puoliapinat ovat saattaneet ajelehtia Madagaskarille mantereelle ja kehittyneet siellä. Madagaskar on saari, jossa on paljon biodiversiteettiä, ja voi eri elinympäristöjä näiden olentojen asua. Osa alueista on soisia, osa kuivia. Osa on vuoristoista ja osa metsäistä. Yleensä ne elävät mieluiten puissa. Mutta jokainen laji kehittyi erityisesti sopiakseen elinympäristönsä kapeikkoon Madagaskarilla ja Komorojen saarilla.

Puoliapinan ruokavalio

suuremmat lajit ovat yleensä kasvinsyöjiä. Ne suosivat lehtiä, hedelmiä, kukkia, kaarnaa ja puun mahlaa. Pienemmistä lajeista tulee kaikkiruokaisempia ja ne syövät hyönteisiä sekä hedelmiä ja lehtiä. Joskus ne jopa päättävät syödä linnunmunia tai pikkulintuja itse.

Puoliapinoiden saalistajat ja uhat

Madagaskarin suurin petoeläin on fossa, mangustien sukulainen, joka saalistaa monia eri saarella eläviä lajeja. Lisäksi puoliapinat voivat joutua myös lentävien harrierihaukkojen ja boa-kuristajien saaliiksi.

elinympäristöjen häviäminen on valtava uhka jokaiselle Madagaskarin lajille, eikä puoliapina ole poikkeus. Laiton metsien hävittäminen ja kaivostoiminta ovat uhanneet puoliapinalajeja, sillä 17 ihmistä on kuollut sukupuuttoon sen jälkeen, kun ihmiset saapuivat Madagaskarille yli 2 000 vuotta sitten. Myös metsästys vahingoittaa näitä kantoja. Myös ihmisen Madagaskarille mukanaan tuomat vieraslajit, kuten koirat ja kissat, ovat uhka ja häiritsevät yleensä saaren herkkää ekosysteemiä.

lajina ne vaihtelevat herkästä äärimmäisen uhanalaiseen.

Puoliapinoiden lisääntyminen, poikaset ja elinikä

koiraat haistavat naaraat ja riitelevät naaraista paritteluaikana. Joillakin lajeilla naaraat ovat hedelmällisiä vain yhden päivän koko vuodesta. Useimmat tuottavat vain yhden poikasen kaudessa, mutta jotkut pentueet voivat olla jopa 6 poikasta. Suurin osa tiineysjaksoista kestää 2-5 kuukautta.

nuoret puoliapinat tunnetaan poikasina, ja ne takertuvat tyypillisesti emoihinsa muutaman ensimmäisen elinviikon ajan. Joillakin lajeilla, kuten hiirimakeilla, poikaset eivät ole tarpeeksi vahvoja pitääkseen kiinni, ja niitä on kuljetettava ympäriinsä. Pian pennut kiipeävät vatsasta selkään. Kolmen-neljän kuukauden kuluttua poikaset pystyvät kävelemään ja kiipeämään itse, eikä niiden tarvitse enää pitää kiinni emoistaan.

joillakin lajeilla on erilainen lähestymistapa: ensimmäisen kuukauden ajan emot piilottavat poikasensa suuriin lehtikasoihin, kun ne lähtevät etsimään ravintoa. Näin poikaset pysyvät piilossa. Kun ensimmäinen elinkuukausi on ohi, poikasista tulee liian uteliaita ja aktiivisia pysyäkseen paikoillaan.

puoliapinat kasvavat tyypillisesti täytettyään 1,5 vuotta. Jotkut voivat elää jopa 30-vuotiaiksi, mutta tämä vaihtelee lajista riippuen.

Poikasmakit

Makipopulaatio

populaatiot vaihtelevat villisti lajien välillä riippuen niiden suojelutasosta. Eräällä lajilla, joka tunnetaan nimellä Pohjoinen sporttinen puoliapina, arvioidaan olevan jäljellä enää 18 elävää yksilöä. Vain 8 prosenttia puoliapinoista on luokiteltu ”vähiten huolta aiheuttaviksi”.”Kaikkien muiden lajien populaatiot ovat pienentyneet Madagaskarin biologiseen monimuotoisuuteen kohdistuvien moninaisten uhkien vuoksi.

eläintarhan puoliapinat

Rengashäntämakit ovat yleisin eläintarhoissa tavattava lajike. San Diegon eläintarhassa on viisi lajia, muun muassa rengashäntäisiä ja sinisilmäisiä mustia puoliapinoita. Muita eläintarhoja, joissa elää puoliapinoita, ovat Ohiossa sijaitseva Akron Zoo sekä Floridassa sijaitsevat Jacksonvillen eläintarha ja Napolin eläintarha.

Katso kaikki 24 eläintä, jotka alkavat L: llä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.