karibuja

karibuja eli poroja esiintyy pohjoisissa maissa, kuten Kanadassa, Venäjällä, Grönlannissa, Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa. Niitä tavataan myös Alaskan osavaltiossa.

niitä kutsutaan Pohjois-Amerikassa karibuiksi ja Euroopan maissa poroiksi.

ruokavalio

karibun ruokavalio vaihtelee vuodenaikojen vaihtuessa. Kesäisin, kun kasvillisuus on runsaampaa, Karibu käyttää ravinnokseen erilaisia kasveja, kuten pajunlehtiä. Talvisin Karibut kaivautuvat sorkkiensa avulla lumen läpi päästäkseen sammalille ja muille jäkälille, jotka sijaitsevat arktisen alueen pinnan alla.

Habitat

Karibut ovat vaeltavia eläimiä, ja ne tunnetaan massavaelluksista tundralla ravinnon perässä. Karibut ovat hyvin sopeutuneet elämään tundralla paksun turkin ja nahan ansiosta, jotka mahdollistavat niiden pääsyn kylmiin jokiin muuttaessaan. Karibun kaviot ovat leveät, jotta ne tukevat sitä pinnoilla kuten mudassa ja lumessa, ja leveät kaviot auttavat myös karibua kaivamaan ja uimaan.

koko

karibunaaraat painavat noin 200 kiloa ja voivat painaa aikuisina jopa 180 kiloa. Urokset painavat keskimäärin noin kaksi kertaa enemmän, mutta voivat painaa jopa 600 kiloa. Karibu seistä 35-55 tuumaa olkapään.

kuvaus

sekä uroksilla että naarailla on sarvet ja ne irtoavat eri vuodenaikoina. Vanhemmat koiraat luopuvat omastaan parittelukauden jälkeen, ja naaraat menettävät omansa kesällä.

lisääntyminen

parittelukausi eli rut tapahtuu syksyllä. Poikimiskausi ajoittuu kevääseen, jolloin naaras synnyttää yhden vasan. Hyvin harvoin ne voivat synnyttää kaksoset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.