Arabských Američanů

Salma Hayek

Salma Hayek

Salma Hayek Jiménez de Pinault (narodil se 2. září 1966), známý profesionálně jako Salma Hayek, je Mexicko-Americká filmová herečka, producentka a bývalá modelka. Svou kariéru zahájila v Mexiku v telenovele Teresa a hrála ve filmu El Callejón de los Milagros (Miracle Alley), za který byla nominována na cenu Ariel. V roce 1991 se Hayek přestěhoval do Hollywoodu a dostal se do popředí s rolemi ve filmech jako Desperado (1995), From Dusk Till Dawn (1996), Dogma (1999) a Wild Wild West (1999).

Její průlomová role byla v roce 2002 film Frida jako Mexická malířka Frida Kahlo, pro něž byla nominována v kategorii Nejlepší Herečka na oscara, BAFTA Award, Screen Actors Guild Award a Golden Globe Award. Tento film získal širokou pozornost a byl kritickým a komerčním úspěchem. Vyhrála cenu Emmy Award pro Vynikající Režie v Děti/Mládež/Rodina Zvláštní v roce 2004 pro Maldonado Zázrak a získal Emmy Award nominace za Vynikající Hostující Herečka v Komediálním Seriálu v roce 2007 poté, co host-v hlavní roli v televizi ABC komedie-drama Ošklivá Betty. V letech 2009 až 2013 také hostovala v komediálním seriálu NBC 30 Rock.

Hayek nedávné filmy patří Grown Ups (2010), Kocour v Botách (2011), Grown Ups 2 (2013), a Tale of Tales (2015).

Hayek se narodila jako Salma Hayek Jiménez v Coatzacoalcos, Veracruz, Mexiko. Její mladší bratr Sami (*1972) je návrhář nábytku. Její matka, Diana Jiménez Medina, je operní zpěvačka a hledačka talentů. Její otec, Sami Hayek Domínguez, je výkonný ředitel ropné společnosti a majitel firmy s průmyslovým zařízením, který kdysi kandidoval na starostu Coatzacoalcos. Její otec je Mexičan Libanonského původu, jeho rodina z města Baabdat, Libanonu, město Salma a její otec navštívil v roce 2015 na podporu její film Chalíl Džibrán Prorok. Její matka je Mexická mestiza Indiánských a Španěl sestup, s babičkou/mateřský velký-prarodiče, že ze Španělska. Vyrůstal v bohaté, oddaná Římskokatolická rodina, ve věku dvanácti let byla poslána na Akademii Nejsvětějšího Srdce v Grand Coteau, Louisiana, USA. Ve škole jí byla diagnostikována dyslexie a ADHD. Vystudovala univerzitu v Mexico City, kde studovala Mezinárodní vztahy na Universidad Iberoamericana.

ve věku 23 let získala Hayek titulní roli v úspěšné mexické telenovele Teresa (1989), která z ní udělala hvězdu v Mexiku. V roce 1994 hrál Hayek ve filmu El Callejón de los Milagros (Miracle Alley), který získal více ocenění než kterýkoli jiný film v historii mexické kinematografie. Za svůj výkon byl Hayek nominován na cenu Ariel.

Hayek se v roce 1991 přestěhoval do Los Angeles v Kalifornii, aby studoval herectví u Stelly Adlerové. Měla omezenou plynulost angličtiny a dyslexii. Robert Rodriguez a jeho výrobce, a pak-manželka, Elizabeth Avellan, brzy dal Hayek roli opačného Antonio Banderas v roce 1995 je Desperado. Následovala její roli v Desperado s krátkou rolí jako upíří královna v Od soumraku do úsvitu, ve kterém předvedla stolní hadí tanec.

Hayek měl hlavní roli naproti Matthewovi Perrymu v romantické komedii Fools Rush in z roku 1997. V roce 1999 si zahrála ve velkorozpočtovém Willu Smithovi Wild Wild West a hrála vedlejší roli v dogmatu Kevina Smitha. V roce 2000 měl Hayek v provozu nekreditovanou hereckou roli naproti Benicio del Toro. V roce 2003, ona opakuje svou roli z Desperado tím, že se objeví v Kdysi dávno v Mexiku, poslední film Mariachi Trilogie.

kolem roku 2000 Hayek založila filmovou produkční společnost Ventanarosa, jejímž prostřednictvím produkuje filmové a televizní projekty. Jejím prvním producentským počinem byl el Coronel No Tiene Quien Le Escriba z roku 1999, Oficiální výběr Mexika pro nejlepší zahraniční Film na Oscarech.

Frida, koprodukovaný Hayekem, byl propuštěn v roce 2002. V hlavní roli Hayek jako Frida Kahlo, a Alfred Molina jako její nevěrný manžel Diego Rivera, film byl v režii Julie Taymor a vystupoval v doprovodu hvězd v podpůrné a vedlejší roli (Valeria Golino, Ashley Judd, Edward Norton, Geoffrey Rush) a portréty (Antonio Banderas). Za svůj výkon získala nominaci na Oscara za nejlepší herečku.

V Době Motýlů je 2001 celovečerní film založený na Julio Álvarez knihu se stejným názvem, pokrývající život Mirabal sestry. Ve filmu hraje Salma Hayek jednu ze sester Minervu a Edward James Olmos hraje dominikánského diktátora Rafaela Leónidase Trujilla, proti kterému se sestry postavily.

V roce 2003, Hayek produkoval a režíroval Maldonado Zázrak, Showtime film založený na knize stejného jména, vyhrál cenu Emmy Award pro Vynikající Režie v Děti/Mládež/Rodina Zvláštní. V prosinci 2005 režírovala videoklip pro Prince s názvem „Te Amo Corazon“ („I love you, sweetheart“), ve kterém vystupovala Mía Maestro.

Hayek byl výkonným producentem Ugly Betty, televizního seriálu, který se vysílal po celém světě od roku 2006 do roku 2010. Hayek přizpůsobit série pro Americkou televizi s Ben Silverman, který získal práva a skripty z Kolumbijské telenovely Yo Soy Betty La Fea v roce 2001. Původně půl hodiny sitcom pro NBC v roce 2004, projekt by později být sebrán ABC pro sezónu 2006-2007 s Silvio Horta také produkovat. Hayek host-hrál na Ugly Betty jako Sofia Reyes, redaktor časopisu. V rámci show měla také portrét hrající herečku v telenovele. Seriál získal v roce 2007 cenu Zlatý glóbus za nejlepší komediální seriál. Hayekův výkon jako Sofie vyústil v nominaci na vynikající hostující herečku v komediálním seriálu na 59. Primetime Emmy Awards.

V dubnu 2007 Hayek dokončila jednání s MGM, aby se stala generální ředitelkou své vlastní Latinské filmové produkční společnosti Ventanarosa. Následující měsíc, podepsala dvouletou dohodu s ABC pro Ventanarosa na vývoji projektů pro síť.

Hayek hrál manželku postavy Adama Sandlera v kamarádské komedii Grown Ups, která také hrála Chrise Rocka a Kevina Jamese. Na jeho naléhání, Hayek hrál s Antoniem Banderasem ve spin-off filmu Shrek Puss in Boots jako hlas postavy Kitty Softpaws, který slouží jako ženský protějšek Puss a milostný zájem. V roce 2012 Hayek režíroval Jadu Pinkett Smith v hudebním videu “ Nada se compara.“Zopakovala svou roli v Grown Ups 2, která vyšla v červenci 2013.

Hayek je mluvčí společnosti Avon cosmetics od února 2004. V roce 1998 byla mluvčí společnosti Revlon. V roce 2001 modelovala pro Choparda a v roce 2006 byla uvedena v Campari adverts, fotografoval Mario Testino. 3. dubna 2009 pomohla představit La Doña, hodinky Cartiera inspirované mexickou herečkou Maríou Félixovou.

Hayek pracoval s Procter & Gamble Společnost a UNICEF na podporu financování (prostřednictvím jednorázové plenky prodeje) očkovacích látek proti mateřský a novorozenecký tetanus. Je globální mluvčí vakcíny Pampers / UNICEF „partnership“ 1 Pack = 1, aby pomohla zvýšit povědomí o programu. Toto „partnerství“ zahrnuje Procter & Gamble darování nákladů na jedno očkování proti tetanu (přibližně 24 centů) za každé prodané balení Pampers.

V roce 2011, Hayek zahájila svou vlastní řadu kosmetiky, péče o pleť a péče o vlasy produkty s názvem Nuance Salma Hayek, které mají být prodány v CVS obchody v Severní Americe. Hayek byl také vystupoval v řadě španělských jazykových reklam pro Lincoln cars.

na jaře roku 2006, Blue Star Contemporary Art Center v San Antonio, Texas zobrazí šestnáct portrét obrazy od malíře George Yepes a filmař Robert Rodriguez Hayek jako Aztécké bohyně Itzpapalotl.

Hayek je naturalizovaný občan Spojených států. Studovala na Ramthově škole osvícení a praktikuje jógu. Hayek, který byl vychován jako katolík, řekla, že už není příliš oddaná a nevěří v instituci, ale stále věří v Ježíše Krista a Boha.

9. března 2007 Hayek potvrdila své zasnoubení s francouzským miliardářem a generálním ředitelem společnosti Kering François-Henri Pinault, stejně jako její těhotenství. V září 2007 porodila dceru Valentinu Palomu Pinaultovou v Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles v Kalifornii. Vzali se na Valentýna 2009 v Paříži. 25. dubna 2009 měli v Benátkách druhý obřad.

v červenci 2011 byl Hayekův manžel jmenován v případě otcovství. Podle zpráv je Pinault otcem syna supermodelky Lindy Evangelisty Augustina Jamese, který se narodil v říjnu 2006. Všechna obvinění popřel, i když později dosáhl dohody s Evangelistou.

Hayekova charitativní činnost zahrnuje zvýšení povědomí o násilí na ženách a diskriminaci přistěhovalců. Na červenec 19, 2005, Hayek svědčil před AMERICKÉHO Senátu Výboru pro Soudnictví podporu reauthorizing Násilí Proti Ženám Zákon. V únoru 2006, darovala $25,000 na Coatzacoalcos, Mexiko, přístřeší pro týrané ženy a dalších $50.000 do Monterrey na bázi anti-domácí násilí skupiny. Hayek je členem správní rady V-Day, charita založená dramatičkou Evou Ensler. Hayek nicméně uvedl, že není feministkou. Později k tomu revidovala svůj postoj, s uvedením: „jsem feministka, protože mnoho úžasných žen ze mě udělalo to, kým jsem dnes.“. ( … ) Ale-nemělo by to být jen proto, že jsem žena.”.

Hayek také obhajuje kojení. Během cesty UNICEF do Sierry Leone kojila hladové týdenní dítě, jehož matka nemohla produkovat mléko. Řekla, že to udělala, aby snížila stigma spojené s kojením a podpořila kojeneckou výživu.

v roce 2010 jí Hayekova humanitární práce vynesla nominaci na VH1 Do Something Awards. V roce 2013 Hayek zahájil s Beyoncé a Fridou Giannini kampaň Gucci „Chime for Change“, jejímž cílem je šířit posílení postavení žen.

Na Mezinárodní Den Žen 2014 Hayek je jedním z umělce signatáři Amnesty International dopis britského Premiéra Davida Camerona, bojuje za práva žen v Afghánistánu. Po jeho návštěvě Libanonu v roce 2015 kritizovala diskriminaci tamních žen.

vyznamenání a ocenění

  • držitelka Ceny Glamour magazínu Žena roku v říjnu 2001.
  • držitel ceny Producers Guild of America Celebration of Diversity Award v roce 2003.
  • držitel ceny Harvard Foundation Artist of the Year v únoru 2006.
  • příjemce časopisu Time 25 nejvlivnějších Hispánců v roce 2005.
  • Rytíř (Chevalier) Národní Řád čestné Legie (Francie, 30. prosince, 2011)

V červenci 2007, The Hollywood Reporter zařadil Hayek čtvrtý ve své inaugurační Latino Power 50, seznam z nejmocnějších členů Hollywood Latino společenství. Ten stejný měsíc, průzkum zjistil, Hayek být „sexy celebrity“ z oblasti 3000 celebrity (muž a žena); podle průzkumu, „65 procent obyvatel USA by se používat termín „sexy“ popsat ji“. V roce 2008 jí byla udělena Women in Film Lucy Award v uznání její špičkové kvality a inovace v její tvůrčí práce, které mají rozšířené vnímání žen přes média televize V prosinci téhož roku, Entertainment Weekly zařadil Hayek číslo 17 v jejich seznamu „25 Nejchytřejších Lidí v TV.”

Filmography

Film
Year Film Role Notes
1993 Mi Vida Loca Gata
1994 Roadracers Donna
1995 El Callejón de los Milagros Alma (Midaq Alley) Spanish-language
Nominated – Ariel Award for Best Actress
1995 Desperado Carolina Nominace – Saturn Award pro Nejlepší Herečku ve vedlejší roli
Nominace – MTV Movie Award za Nejlepší Polibek (sdílené s Antonio Banderas)
Také zpíval Quedate Aquí ve filmu
1995 Fér Hru Rita
1995 Čtyři Pokoje TV Tančící Dívka
1996 Od Soumraku do Úsvitu Santanico Pandemonium
1996 Následuj Mě Domů Betty
1996 Uprchl Cora
1997 Blázni Spěchají In Isabel Fuentes Nominated – Outstanding Actress in a Feature Film
1997 Breaking Up Monica
1997 Sistole Diastole Carmelita
1998 54 Anita Nominated – Outstanding Actress in a Feature Film
1998 The Velocity of Gary Mary Carmen Also producer
1998 The Faculty Nurse Harper
1999 Dogma Serendipity Nominace – Zlatá Malina Award pro Nejhorší Herečku ve vedlejší roli
1999 El Coronel Ne Tiene Quien Le Escriba Julie (Nikdo Píše na Plukovníka)
Také výrobce; Španělský-jazyk
1999 Wild Wild West Rita Escobar Blockbuster Entertainment Award pro Nejoblíbenější Herečku ve vedlejší roli – Akce
Nominován – Vynikající Herečka v celovečerním Filmu
Nominace – Zlatá Malina Award pro Nejhorší Herečku ve vedlejší roli
2000 Timecode Růže
2000 La Gran Vida Lola (Žít Nahoru) Španělský-jazyk
2000 Řetěz Bláznů Seržant Meredith Kolko Přímý-k-video
2000 Provoz Rosario Také
2001 Hotel Charlee Boux
2001 V Čase Motýlů Minerva Mirabal Vynikající Herec/Herečka v Vyrobeno pro Televizní Film nebo Minisérie
Nominace – Nejlepší Herečka v Vyrobeno pro Televizní Film nebo Minisérie
2002 Frida Frida Kahlo Také výrobce
Zlaté Kamery pro Nejlepší Mezinárodní Herečka
Imagen Award pro Nejlepší Herečka – Film
Nominovaný na Cenu Akademie za Nejlepší Herečka
Nominace – BAFTA Award za Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní Roli
Nominován – Broadcast Film Critics Association Award pro Nejlepší Herečku
Nominován – Boston Society of Film Critics Award za Nejlepší ženský herecký výkon
Nominace – Chicago Film Critics Association Award pro Nejlepší Herečku
Nominován – Zlatý Glóbus za Nejlepší Herečku – Motion Picture Drama
Nominován – Satellite Award pro Nejlepší Herečku – Motion Picture Drama
Nominován – Screen Actors Guild Award za Vynikající Výkon tím, že Ženský herecký výkon v hlavní Roli
Také zpíval La Bruja, Mexické lidové písně, s kapela Los Vega
2003 Spy Kids 3-D: Konec hry Francesca Chichotání
2003 Kdysi dávno v Mexiku Carolina Také zpíval Siente mi amor (Cítit mou lásku) který hrál v průběhu závěrečných titulků
2003 V-Den: Do Násilí se Zastaví Sebe
2004 Po západu Slunce Lola Cirillo
2006 Zeptej se Prachu Camilly Lopez
2006 Bandidas Sara Sandoval
2006 Osamělých Srdcí Martha Beck Nominace – San Sebastián International Film Festival Ocenění za Nejlepší ženský herecký výkon
2007 Napříč Vesmírem Bang Bang, střílet Střílet Sester Také zpíval titulní píseň od Beatles „Štěstí Je Teplá Zbraň“ na soundtrack jako duet partnera Joe Anderson
2009 Cirque du Freak: The Vampire ‚ s Assistant Madame Truska
2010 dospělé Roxanne
2011 Kocour v Botách Kitty jemná tlapko (hlas) Nominace – Teen Choice Award pro Výběr Filmu, Herečka: Akce
2011 Espresso Lola Nominace – San Sebastián International Film Festival Ocenění za Nejlepší ženský herecký výkon
2011 La chispa de la vida Luisa Nominace – na Cenu Goya pro Nejlepší Herečku
2012 Piráti! Band of Misfits Cutlass Liz (voice)
2012 Savages Elena
2012 Here Comes the Boom Bella Flores
2013 Grown Ups 2 Roxanne Chase-Feder Nominated – Golden Raspberry Award for Worst Supporting Actress
2014 Muppets Most Wanted Herself
2015 Everly Everly
2015 Some Kind of Beautiful Olivia
2015 Kahlil Gibran’s The Prophet Kamila (voice) Also producer
2015 Septembers of Shiraz Farnez
2015 Tale of Tales Queen of Longtrellis
2016 Sausage Party Theresa Taco (voice)
2017 Beatriz at Dinner Beatriz
2017 How to Be a Latin Lover Sara In post-production
2017 The Hitman’s Bodyguard In post-production
2017 Drunk Parents In post-production
Television
Year Title Role Notes
1988 Un Nuevo Amanecer Fabiola Spanish-language telenovela
1989 Teresa Teresa Spanish-language telenovela
1992 Dream On Carmela 10. října; epizoda „Domácí štěstí“
1993 Sindibád Show Gloria Contreras Opakující se charakter
1994 Roadracers Donna
1994 El Vuelo del Águila Juana Cata španělský-jazyk telenovely
1997 Hrbáč Esmeralda Nominace – ALMA Award za Vynikající Individuální Výkon v Vyrobený-pro-Televizní Film nebo Mini-Série v Crossover Roli
1997 Gente Bien Tereza Hodnocení hvězda, španělský-jazyk telenovely
1999 Akce Sebe Re-Enter the Dragon
Host
2001 V Čase Motýlů Minerva Mirabal Výrobce; funkce
Nominace – ALMA Award za Vynikající Herec/Herečka v Vyrobeno pro Televizní Film nebo Minisérie
Nominován – Broadcast Film Critics Association za Nejlepší ženský herecký výkon ve filmu vytvořených pro Televizi
2003 Maldonado Miracle Funkce; producent, režisér. Emmy Award pro Vynikající Režie v Děti/Mládež/Rodina Zvláštní
2003 Saturday Night Live Host hostitel Březen 15
let 2006-10 ošklivka Betty Sofia Reyes / Sestra v Telenovele Výkonný producent (85 epizod) a hostující hvězda
s 15 cameo epizody
Nominován – Primetime Emmy Award za Vynikající Hostující Herečka v Komediálním Seriálu – 2007
Nominován – Primetime Emmy Award za Vynikající Komediální Seriál – 2007
Nominován – producers Guild of America Televizní Producent Roku
2009–13 30 Rock Elisa Pedrera 7 episodes
Guest star

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.